Een logistieke opleiding verschaft de basiskennis omtrent de dagelijkse werking van een magazijn

Opleiding logistiek: voorbereiding van toekomstige professionals in de toeleveringsketen

07 sep 2023

Een opleiding logistiek is de eerste stap voor personen die zich willen specialiseren op dit gebied. Een logistieke opleiding stelt toekomstige professionals in de sector in staat om vertrouwd te raken met alle processen die deel uitmaken van de toeleveringsketen, van de planning van de productie tot het voorraadbeheer en de verzending van goederen.

Waarom een opleiding logistiek volgen? Omdat de toeleveringsketen één van de belangrijkste pijlers is voor een succesvolle ontwikkeling van elke onderneming. Door marktontwikkelingen, zoals de mondialisering van de economie of de ontwikkeling van de elektronische handel, zijn de logistieke processen complexer geworden.

Gelet op de leidende rol van logistieke vakmensen in de hedendaagse economie is de opleiding logistiek een traject dat steeds meer deuren opent naar de professionele omgeving. Met de juiste logistiek opleiding verwerven toekomstige medewerkers in de sector de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de activiteiten in de toeleveringsketen te optimaliseren en aan de eisen van de klant tegemoet te komen.

Dankzij de logistieke opleiding leren studenten omgaan met situaties die zij in hun beroepsleven zullen tegenkomen
Dankzij de logistieke opleiding leren studenten omgaan met situaties die zij in hun beroepsleven zullen tegenkomen

Een opleiding logistiek voor elk profiel

De logistieke opleiding is afhankelijk van het beroepsprofiel. Afhankelijk van de functie in het magazijn en de taken die moeten worden uitgevoerd, moeten logistieke medewerkers beschikken over verschillende vaardigheden. Zo moeten magazijnmanagers gegevens en statistieken kunnen interpreteren teneinde strategische beslissingen te kunnen nemen.

De magazijnmanager

De magazijnmeester is de persoon die toezicht houdt op alles wat er in het magazijn gebeurt. Het is zijn taak om de inkoop, opslag en verzending van goederen te coördineren. Eén van de prioriteiten is het optimaliseren van de beschikbare ruimte en de middelen in het magazijn.

Mensen op deze positie hebben meestal een hogere opleiding genoten in logistiek en transport en hebben werkervaring opgedaan in een magazijn. Tevens moeten managers statistieken en gegevens kunnen interpreteren teneinde de magazijnactiviteiten te controleren.

De supply chain manager

De supply chain manager is diegene die alle activiteiten in verband met de toeleveringsketen van het bedrijf coördineert en organiseert, van de relaties met de leveranciers tot de bezorgroutes, zodat de producten bij de verkooppunten en de klanten worden afgeleverd.

Dit is een multidisciplinaire functie aangezien het gaat om het aansturen van alle processen met betrekking tot de toeleveringsketen. Personen die deze functie ambiëren hebben meestal een universitaire opleiding en een master in Supply Chain Management (SCM).

Door middel van een gespecialiseerde opleiding kunnen logistieke professionals de vaardigheden verwerven die nodig zijn om teams te leiden die de toeleveringsketen van een bedrijf beheren. Een gespecialiseerde logistieke opleiding biedt de toekomstige supply chain manager ook de mogelijkheid managementvaardigheden te ontwikkelen en de technologische kennis te verwerven die nodig is om de stand van de werkzaamheden te analyseren.

De veiligheidsmanager

De veiligheidsmanager, beter bekend als de PRSES oftewel Person Responsible for Storage Equipment Safety, is verantwoordelijk voor de regelmatige controle van de staat van de opslagsystemen in het magazijn.

Binnen de Europese Unie bepaalt de norm EN 15635 dat elk magazijn een veiligheidsmanager moet aanstellen die ervoor moet zorgen dat de opslagapparatuur in goede staat verkeert en dat de werkzaamheden op een veilige manier kunnen worden uitgevoerd door de operators.

De persoon die hiervoor wordt aangesteld moet een specifieke opleiding krijgen over het correcte gebruik van opslagsystemen en de mogelijke risico's. Tevens moet de veiligheidsmanager kennis hebben van het uitvoeren van periodieke inspecties, dat wil zeggen een grondige visuele controle van alle onderdelen van een magazijnstelling.

De PRSES valideert de goede staat van de opslagsystemen
De PRSES valideert de goede staat van de opslagsystemen

De magazijnmedewerker

De magazijnmedewerker is diegene die de verschillende manuele werkzaamheden verricht die in een magazijn plaatsvinden, van de goederenontvangst tot het klaarzetten van de bestellingen en de verzending ervan.

Voor het vervullen van al deze taken moet een specifieke opleiding worden gevolgd waarmee de kwalificatie van magazijnmedewerker of operator kan worden behaald. Deze specialisatie verschaft zowel de basiskennis voor een optimale organisatie van het magazijn als de essentiële preventieve maatregelen op de werkplek.

Gedurende de dag maken magazijnmedewerkers gebruik van verschillende soorten heftrucks, zoals bijvoorbeeld reachtrucks, tegenwicht heftrucks of orderpicktrucks. Daartoe moet een magazijnmedewerker beschikken over een heftruckcertificaat of heftruckattest, dat garandeert dat de medewerker over alle noodzakelijke kennis beschikt om deze machines op de juiste manier te kunnen bedienen.

Instituten en onderzoekscentra

Er bestaan overal ter wereld prestigieuze logistieke onderzoeks- en opleidingscentra die twee fundamentele functies vervullen: enerzijds het onderwijzen en opleiden van toekomstige logistieke professionals. Anderzijds, dienst doen als onderzoekslaboratorium waar deskundigen en onderzoekers samenwerken met bedrijven om oplossingen te ontwikkelen teneinde de toeleveringsketen te bevorderen.

Eén van de meest gerenommeerde onderzoeksinstituten ter wereld is het Center for Transportation and Logistics in de Verenigde Staten, dat deel uitmaakt van het gereputeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het in 1973 opgerichte centrum beschikt over meer dan 80 onderzoekers en heeft een groot aantal logistieke oplossingen ontwikkeld waarmee het ondernemingen heeft geholpen de concurrentiepositie van hun bedrijfsactiviteiten te vergroten. Onlangs heeft Mecalux de directeur van dit centrum, Yossi Sheffi, geïnterviewd. De Michigan State University onderscheidt zich ook en wordt door de US News & World Report erkend als toonaangevend op het gebied van onderwijs in supply chain management.

In Spanje is het Zaragoza Logistics Center (ZLC) een aan het MIT verbonden internationale instelling die gespecialiseerd is in onderzoek en onderwijs op het gebied van logistiek en het beheer van de toeleveringsketen. Sinds 2003 stellen onderzoekers, academici en studenten van het ZLC hun kennis ter beschikking van de industrie en de ontwikkeling van hoogwaardige innovaties.

In Europa bestaan er eveneens gerenommeerde instellingen die logistieke opleidingen verzorgen en met behulp van hun expertise innovaties in de sector bevorderen. In de Eduniversal Best Masters classificatie springen universiteiten uit verschillende landen eruit, waaronder: Duitsland (Reutlingen University - ESB Business School), Nederland (Rotterdam School of Management), Portugal (Nova School of Business and Economics) of het Verenigd Koninkrijk (WMG, University of Warwick).

Volgens de QS World University Ranking van het Britse onderwijsbedrijf Quacquarelli Symonds onderscheiden zich in Europa bovendien de volgende universiteiten door hun specifieke opleiding op het gebied van Supply Chain Management: in België (Antwerp Management School), in Spanje (ESIC Business and Marketing School), in Frankrijk (SKEMA Business School) of in Italië (Politecnico di Milano Graduate School of Business).

In Azië is één van de meest erkende centra het Malaysia Institute for Supply Chain Innovation dat in 2011 is opgericht als een gezamenlijk initiatief van het MIT en de Maleisische regering. Dit instituut heeft drie hoofddoelstellingen: logistieke opleidingen verzorgen, onderzoek verrichten in samenwerking met het bedrijfsleven en het verspreiden van kennis over de toeleveringsketen.

De opleiding logistiek varieert naargelang het beroepsprofiel, zoals magazijnmedewerker, magazijnmanager, supply chain manager of veiligheidsmanager
Een logistieke opleiding varieert naargelang het betreffende beroepsprofiel, zoals magazijnmedewerker, magazijnmanager, supply chain manager of veiligheidsmanager

Easy Mecalux Education: een opleiding logistiek

Bewust van het belang van een opleiding logistiek heeft Mecalux Easy Mecalux Education gelanceerd. Dit is een programma dat ontworpen is om te leren hoe de software voor magazijnbeheer geïnstalleerd, geconfigureerd en gebruikt moet worden in een reële omgeving. Het is een tool die door opleidingscentra kan worden gebruikt om toekomstige magazijnbeheerders op te leiden in het gebruik van de technologie.

Dit is het geval bij het opleidingscentrum Startévo in Frankrijk, dat Easy Mecalux Education heeft geïmplementeerd in zijn magazijn om stagiaires in staat te stellen hun vaardigheden te ontwikkelen door te werken met echte Warehouse Management Software. Met behulp van dit programma leren cursisten hoe zij alles wat in een logistiek distributiecentrum gebeurt, nauwkeurig kunnen bijhouden.

Mecalux ontwikkelt oplossingen om de prestaties van verschillende soorten magazijnen te optimaliseren, en logistieke opleidingen voor toekomstige professionals. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, wij tonen u graag onze producten voor opleidingscentra in de logistieke sector.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: