Push- en pullsystemen zijn de meest gebruikte productiemodellen

Push- en Pull-systeem toegepast op de productielogistiek

07 mrt 2023

Push- en pull-systemen zijn de twee meest voorkomende productiemethoden en hebben directe gevolgen voor het voorraadbeheer, de hoeksteen van elk magazijn. Moet een product vooraf worden geproduceerd of pas op het moment van aankoop? Deze keuze heeft belangrijke gevolgen, niet alleen voor de organisatie van de productie, maar ook voor de organisatie van het magazijn en de logistiek van het bedrijf. Ze heeft ook directe gevolgen voor de te dragen kosten en de winstgevendheid van de onderneming.

In deze post bekijken en verklaren we de voordelen, nadelen en verschillen tussen push en pull, alsook het effect ervan op de productielogistiek van elk bedrijf.

Push en pull: wat is het en wat zijn de verschillen?

Push en pullzijn productiesystemen waarbij de productie wordt aangestuurd door de vraag en die enkel verschillen in het moment waarop de productie begint: vóór of na de aankoop van het product.

Bij push wordt het product op voorhand gemaakt. Dit model is dus volledig afhankelijk van een vraagvoorspelling, omdat het bedrijf vooraf precies moet weten welke producten de klanten zullen verlangen, wanneer en in welke hoeveelheid.

Bij pull daarentegen wordt de productie aangepast aan de werkelijke vraag. Het product wordt dus pas geproduceerd wanneer de aankoop gebeurt, dus als het bedrijf de aanvraag van de klant ontvangt, die een specifieke leveringsdatum krijgt. Deze methode houdt geen rekening met de beschikbaarheid van de voorraad eindproducten en wordt vooral gebruikt in ondernemingen die gespecialiseerd zijn in werken op bestelling of maatwerk. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk in de automobielindustrie.

Het belangrijkste verschil tussen push en pull ligt in de start van het productieproces
Het belangrijkste verschil tussen push en pull ligt in de start van het productieproces

Voor- en nadelen van het push-systeem

Het belangrijkste voordeel van push is dat de productiekosten per eenheid tot een minimum worden beperkt omdat er grote hoeveelheden kunnen worden geproduceerd. Dit staat bekend als schaalvergroting: de leverancier verlaagt de kosten door het productievolume te vergroten. Om in te kunnen spelen op mogelijke schommelingen in de vraag is het van essentieel belang dat het productiesysteem snel en flexibel is. Zo kan het bedrijf een efficiënte inkooplogistiek voeren, aan de vraag voldoen en de operationele en opslagkosten minimaliseren door een betere planning van de activiteit.

Het belangrijkste nadeel van deze strategie is dat de vraagplanning fouten kan bevatten. Dit levert risico's op, zoals voorraadtekorten (de vraag overtreft de prognoses) of voorraadoverschotten (de productie overtreft de geraamde vraag).

Voor- en nadelen van pull

De belangrijkste voordelen van het pull-systeem zijn: geen overproductie en lagere opslagkosten. De productie wordt ook minder afhankelijk van voorspellingen, die trachten te anticiperen op veranderingen in consumentengewoonten. De meeste bedrijven die voor het pull-model kiezen, hanteren just-in-time (JIT). Dat model optimaliseert de beheerskosten en is nauw verwant is met de filosofie van lean logistics, waarvan het hoofddoel is de logistieke kosten te verlagen door processen die geen echte waarde opleveren te schrappen.

Een ander sterk punt van de pull-strategie en productie op aanvraag is de mogelijkheid om een product aan te passen aan de smaak van de klant, wat een concurrentievoordeel oplevert.

Er wordt ook vaak voor pull gekozen in het kader van de duurzaamheid, om het milieueffect van de productie en opslag van producten tot een minimum te beperken.

Het grootste nadeel van het pull-systeem is dat de productietijd meestal langer is, waardoor bedrijven hun klanten niet onmiddellijk kunnen beleveren. Ook stijgen de productiekosten per eenheid: producten worden niet in massa geproduceerd en daarom worden schaalvoordelen niet benut.

Het pull-systeem bevordert de toepassing van duurzame logistiek
Het pull-systeem bevordert de toepassing van duurzame logistiek

De logistiek aanpassen aan de push- of pull-strategie

Op logistiek niveau heeft de keuze voor een push- of pull-productiestrategie gevolgen voor de inrichting en werking van het magazijn:

  • Opslagcapaciteit: als voor een push-systeem wordt gekozen, zal meer opslagruimte nodig zijn. Alle voorraad moet immers in het magazijn worden opgeslagen in afwachting van een verkoop. Compacte stellingen zijn ideaal om de opslagruimte te optimaliseren.
  • Orderpicking: bij een pull-strategie moet orderpicking soepel en efficiënt verlopen, om de productielijnen op het juiste moment van de juiste goederen te voorzien.
  • Transport: geautomatiseerde opslagsystemen en behandelingsapparatuur, zoals pallettransportbanden of elektrische transportbanden verbinden het magazijn met de productie-installatie. Dit is de sleutel tot succes bij elk pull-model.
  • Voorraadbeheer: Ongeacht de gevolgde strategie is het van essentieel belang om de magazijnbewegingen op te volgen en steeds de hoeveelheid producten in voorraad op te volgen. Het is dan ook sterk aanbevolen om naast ERP en MRP (Material Requirements Planning) een magazijnsoftware (WMS) te implementeren.

De logistiek van elk productiebedrijf hangt rechtstreeks samen met de gekozen productiestrategie. Deze strategie moet dan ook worden aangepast om de supply chain zo efficiënt mogelijk te maken.

Voorbeelden van push en pull

De keuze van het productiesysteem wordt in hoofdzaak bepaald door het soort product dat wordt vervaardigd en de vraag.

Het push-model wordt meestal toegepast in bedrijfstakken of ondernemingen waar de vraag gemakkelijker te voorspellen is, zoals producten die sterke seizoensgebonden zijn. Een voorbeeld is Schaal Chocolatier, een toonaangevende producent van hoogwaardige chocolade. De onderneming gebruikt het push-productiesysteem om te anticiperen op een hogere vraag in bepaalde seizoenen, met name met Pasen en Kerstmis. Om de supply chain efficiënter in te richten, beschikt Schaal Chocolatier over een technologisch en modern automatisch magazijn voor pallets, ontwikkeld door Mecalux.

De pull-methode is aan te raden voor bedrijven die producten verkopen met hoge productiekosten, waardoor het niet haalbaar is deze producten in voorraad te houden, in afwachting van een verkoop. Deze strategie wordt ook gebruikt bij producten die een hoge mate van maatwerk vereisen om ze zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van de klant. Dit is het geval bij de meubelfabrikant Forma 5. De hele logistiek is ingericht rond just-in-time. Dat wil zeggen dat de productievestiging via de magazijnbeheersoftware Mecalux Easy WMS verbonden is met de 35 magazijnen van haar leveranciers, om de benodigde halffabricaten op het juiste moment te ontvangen.

Er zijn ook sectoren die push en pull combineren. In de automobielindustrie bijvoorbeeld worden voertuigen geproduceerd met standaarduitrusting (push), maar ook voertuigen op aanvraag met aangepaste functies (pull). Autofabrikant Zbeda Group (Israël) heeft een automatisch magazijn voor dozen (ontworpen en geïnstalleerd door Mecalux) dat de productielijnen bevoorraadt, zowel bij de productie van voertuigen op aanvraag als bij de productie van auto's in een productielijn.

De invoering van een WMS zoals Easy WMS helpt om pull en push vlotten verlopen
De invoering van een WMS zoals Easy WMS helpt om pull en push vlotten verlopen

Strategieën aangepast aan de eisen van de productielogistiek

Het succesvol beheren van de inkoop en voorspellen van de vraag en het effect daarvan op de voorraden zijn de belangrijkste logistieke uitdagingen voor elke fabrikant. De productiestrategie speelt hier echter een doorslaggevende rol.

Als u overweegt een push- of pull-systeem te implementeren, maar denkt dat uw intralogistieke systeem er niet klaar voor is, neem dan contact op met Mecalux. Een deskundige adviseur kan u helpen de meest efficiënte oplossing te vinden voor de behoeften van uw bedrijf.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: