Robotic process automation or RPA uses bots to interact with computers

Wat is RPA, Robotic Process Automation?

04 mei 2022

Hoewel de term Robotic Process Automation (RPA) betrekkelijk nieuw is, is het doel van het concept al bereikt sinds moderne technologieën en robotisering hun intrede hebben gedaan in het bedrijfsleven. Wat is dat doel? Software gebruiken om taken uit te voeren die nu door mensen worden gedaan. En dit alles natuurlijk sneller, zonder onderbrekingen of vergissingen.

Het gebruik van Robotic Process Automation (RPA) oftewel robots, is een groeiende trend als het gaat om het verhogen van de kwaliteit en de productiviteit van een onderneming. Hierdoor vormen robots een sleutelelement bij de implementatie van een digitale veranderingsstrategie in elke onderneming. Volgens Forrester Research, een marktonderzoeksbureau, bedraagt het aantal robots dat zich bezighoudt met administratieve taken, verkoop of aanverwante activiteiten, tegenwoordig hoger dan meer 4 miljoen.

Wat is RPA en waartoe dient het?

De RPA oftewel Robotic Process Automation bestaat uit het automatiseren van processen die afhankelijk zijn van computersystemen. Met andere woorden, het betreft software die gebruik maakt van digitale robots om automatisch met andere programma's te communiceren. Het wordt gebruikt om repetitieve en ogenschijnlijk eenvoudige administratieve taken te automatiseren, zoals bijvoorbeeld het inloggen op webapplicaties, het kopiëren, plakken of hernoemen van bestanden, en het aanmaken van bestanden en mappen.

Maar wat is een software robot? Robotic Process Automation of softwarebots, zijn computerprogramma's die op een pc, server of virtuele machine kunnen worden geïnstalleerd om automatisch taken uit te voeren die voorheen door mensen werden gedaan.

Hoewel de RPA technologie zich vooral ontwikkelt op het gebied van de financiële dienstverlening aan bedrijven, stelt Gartner dat 80% deze technologie al gebruikt of van plan is het in te voeren. Daarnaast profiteert ook de logistiek van de voordelen die robotisering biedt. Het kan bijvoorbeeld administratieve taken versnellen en zelfs helpen bij het voorraadbeheer.

Welke taken kunnen worden geautomatiseerd met RPA?

Robotic Process Automation is in staat om de handelingen van mensen na te bootsen, op basis van vooraf vastgestelde regels en, onder meer, van kunstmatige intelligentie. De rol ervan is de medewerkers te ontlasten van deze meer monotone administratieve taken, zodat zij zich kunnen concentreren op andere, meer strategische taken die waarde toevoegen aan het bedrijf.

De belangrijkste functies die door RPA worden vervuld:

 • Interactie met kantoor- of webapplicaties.
 • Documenten bewerken, zoals Excel, Word en PDF-bestanden.
 • Bestanden en mappen beheren: aanmaken, verwijderen, bijwerken, en verplaatsen.
 • Gebruik van e-mail: gegevens verzamelen, e-mails genereren en verzenden.
 • Exporteren van tekst uit afbeeldingen om informatie te verkrijgen.
 • Opdrachten uitvoeren.

Robotic Process Automation omvat continu verbetertechnieken die voortdurend nieuwe processen identificeren die gerobotiseerd kunnen worden en van hun fouten leren om optimale efficiëntie te bereiken.

RPA oftewel Robotic Process Automation kan automatisch documenten creëren, zoals een elektronisch bewijs van aflevering
RPA oftewel Robotic Process Automation kan automatisch documenten creëren, zoals een elektronisch bewijs van aflevering

De voordelen van RPA in de logistiek

Ook de logistiek profiteert van de uitstekende mogelijkheden die robotisering van processen biedt. Hier volgen enkele van de werkzaamheden waarbij een robot bedrijven helpt om hun concurrentiepositie te verbeteren:

 • Status en traceerbaarheid van de zending. Met Robotic Process Automation kunt u de status van zendingen controleren en meldingen ontvangen over het tijdstip van ophalen, waarschuwen voor mogelijke vertragingen, of een elektronisch bewijs van aflevering opstellen via automatisch gegenereerde berichten.
 • Voorraadbeheer Robotisering van processen kan voorraadbeheer vereenvoudigen.
 • Beheer van de bevoorrading. Inkooporders kunnen worden opgesteld aan de hand van automatische criteria, zoals prijs, hoeveelheid of de regelmaat van een aankoop.
 • Planning van vraag en aanbod. Aan de hand van een reeks vooraf vastgestelde regels analyseren softwarerobots automatisch de verkoopgeschiedenis of marktindicatoren om de toekomstige vraag en aanbod te voorspellen. Op die manier wordt de hoeveelheid producten die nodig is om elke activiteit uit te voeren, gegarandeerd, met behoud van een toereikende veiligheidsvoorraad.
 • Intelligente documentatie. Dit vergemakkelijkt bijvoorbeeld een snelle en foutloze overdracht van documentatie, factuurverwerking, kredietinning en gegevensuitwisseling.

Robotic Process Automation is een zeer kosteneffectief instrument voor bedrijven om de toeleveringsketen te digitaliseren en tegelijk de kosten te drukken. Tegelijkertijd zal de tevredenheid van zowel de medewerkers als de klanten toenemen.

Het RPA kan inkooporders afgeven om ervoor te zorgen dat de benodigde goederen te allen tijde beschikbaar zijn
Het RPA kan inkooporders afgeven om ervoor te zorgen dat de benodigde goederen te allen tijde beschikbaar zijn

Robotic Process Automation (RPA) en warehouse management

De digitale transformatie van processen omvat de integratie van systemen die het best voldoen aan de behoeften van de organisatie, zoals bijvoorbeeld ERP, MES of WMS, en die werken met de nieuwste technologieën om betere resultaten te bereiken.

In die zin wordt Robotic Process Automation gebruikt bij automatisch magazijnbeheer. Het gebruik van RPA in het magazijn wordt gerealiseerd door de implementatie van een WMS, zoals Easy WMS van Mecalux. Het WMS automatiseert taken in het magazijn die anders door een persoon handmatig zouden moeten worden uitgevoerd: het voorraadbeheerde slotting en de automatische opslag zijn vereenvoudigd, de voorbereiding van de bestellingen gaat gemakkelijker, en de traceerbaarheid van de artikelen is gewaarborgd.

Warehouse management software gebruikt RPA om meldingen te automatiseren bij diverse werkzaamheden zoals goederenontvangst of orderpicking. Hiermee kunnen bovendien het WMS en andere toepassingen binnen het magazijn worden gesynchroniseerd, zoals ERP, TMS (Transportation Management System) of complexere productiesystemen.

Robotisering, zowel op het gebied van management als op operationeel niveau, is essentieel in magazijnen met een grote activiteit
Robotisering, zowel op het gebied van management als op operationeel niveau, is essentieel in magazijnen met een grote activiteit

Naar 100% gerobotiseerd beheer

De vele voordelen die Robotic Process Automation voor een bedrijf kan opleveren in termen van productiviteit en efficiëntie van de logistiek, zijn onmiskenbaar. De invoering ervan vermindert de kosten voor het bedrijf, stelt de medewerkers in staat zich op andere, complexere werkzaamheden te concentreren en verhoogt de klanttevredenheid.

Het automatiseren van al deze processen zodat ze sneller en efficiënter kunnen worden uitgevoerd is zeker de moeite waard, maar eerst moet u weten wat u nodig hebt en dan moet u met een goede logistieke strategie komen.

Daarom is het van essentieel belang een beroep te doen op een, op dit gebied gespecialiseerde dienstverlener, die u adviseert en uw behoeften in detail analyseert om u dé oplossing te bieden die aan uw eisen voldoet. Bij Mecalux, zijn we experts in intelligente opslagoplossingen en logistieke software aangepast aan het profiel van elke klant. Neem contact met ons op indien u uw toeleveringsketen wilt optimaliseren en wilt profiteren van de voordelen van automatisering.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: