Een magazijnuitrusting is een systeem of machine die het werk van operators vereenvoudigt

Magazijnuitrusting: alles wat nodig is om de logistiek te verbeteren

27 jun 2023

Elke logistieke installatie heeft een magazijnuitrusting nodig om de dagelijkse activiteiten op een efficiënte manier uit te voeren. Als we met magazijnuitrusting elk element bedoelen dat magazijnactiviteiten ondersteunt, zoals bijvoorbeeld magazijnrekken, vorkheftrucks, en automatische systemen, dan zijn er veel oplossingen op de markt die aangepast kunnen worden aan de specifieke behoeften van verschillende bedrijven. Het type laadeenheid en product dat moet worden afgewerkt, de goederenstromen en andere factoren beïnvloeden bijvoorbeeld de keuze van de magazijnuitrustingen.

In dit artikel wordt de apparatuur besproken die nodig kan zijn in een magazijn. Van de meest eenvoudige tot de meest geavanceerde magazijnuitrusting die, hoewel minder bekend, ook de productiviteit en veiligheid van de faciliteit aanzienlijk kan verbeteren.

Waaruit bestaat een magazijnuitrusting?

Een magazijnuitrusting refereert aan elk onderdeel, systeem of apparaat dat wordt gebruikt bij logistieke activiteiten zoals de goederenontvangst, de opslag, het voorraadbeheer, de verplaatsingen, het klaarzetten van de bestellingen en de verzendingen. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen handmatige magazijnuitrustingen zoals bijvoorbeeld palletstellingen, vorkheftrucks of orderpicktrucks, om er maar een paar te noemen, en automatische apparatuur zoals transportbanen, elektrische monorailsystemen of magazijnkranen.

Elk operationeel proces vereist een specifieke magazijnuitrusting om een optimale logistieke efficiëntie te bereiken. Voor bijvoorbeeld het laden en lossen van vrachtwagens of het klaarzetten van bestellingen die uit kleine artikelen bestaan, zijn verschillende oplossingen nodig. Daarom is het van essentieel belang om de juiste magazijnuitrusting te kiezen voor elke activiteit, waarmee een efficiënt beheer van de toeleveringsketen of supply chain van een bedrijf gegarandeerd kan worden.

Er is een groot assortiment aan magazijnuitrustingen verkrijgbaar
Er is een groot assortiment aan opslagapparatuur verkrijgbaar

Magazijnuitrustingen en opslagoplossingen

Het aanbod van apparatuur voor goederenopslag is breed. Enerzijds zijn er opslagsystemen voor kleine producten, zoals metalen stellingen of doorrolstellingen voor dozen.

Aan de andere kant zijn er opslagsystemen voor pallets met grotere producten, zoals conventionele magazijnstellingen, inrijstellingen, verrijdbare stellingen, pushback stellingen en doorrolstellingen. Compacte opslagsystemen zijn onder andere het semi-automatische Pallet Shuttle-systeem, een opslagoplossing die gebruik maakt van een gemotoriseerde shuttle om pallets in magazijnstellingen te verplaatsen waar ze dicht op elkaar kunnen worden opgeslagen.

Naast magazijnbakken en pallets kan apparatuur worden gebruikt om volumineuze goederen op te slaan. Dit geldt voor draagarmstellingen, die zijn ontworpen voor lange ladingen dankzij de vormgeving van de draagarmen.

Er zijn ook speciale oplossingen voor het opslaan van onregelmatig gevormde ladingen, zoals stellingen voor bobijnen of haspels.

Een digitaal hulpmiddel: het WMS

Steeds meer bedrijven implementeren een Warehouse Management Systeem (WMS) om alle activiteiten in het magazijn te coördineren, van het klaarzetten van bestellingen tot het toewijzen van de opslaglocatie van de producten. Het WMS stuurt de activiteiten van de fabriek aan: met behulp van een RFID-reader stuurt de software de operator aan waardoor het risico op vergissingen in elke logistieke fase tot een minimum beperkt wordt.

Het Warehouse Management Systeem is ook beschikbaar op de verschillende werkstations in het magazijn, waar het over het algemeen toegankelijk is vanaf een computer. Het genereert en print labels voor elk product zodat ze gemakkelijker kunnen worden geïdentificeerd en getraceerd.

Warehouse Management Software is hét digitale hulpmiddel om magazijnactiviteiten te organiseren en te coördineren
Het WMS is hét digitale hulpmiddel voor het organiseren en coördineren van magazijnactiviteiten

Vorkheftrucks en apparatuur voor goederenafhandeling

In een conventioneel magazijn wordt de goederenstroom afgehandeld door vorkheftrucks en andere handmatige apparatuur. Deze machines transporteren de goederen op pallets tussen de verschillende opslagzones.

Niet alle vorkheftrucks zijn geschikt voor alle werkzaamheden. Pompwagens en stapelaars worden bijvoorbeeld meestal gebruikt voor het klaarzetten van bestellingen of om een paar pallets te verplaatsen tussen zones die dicht bij elkaar liggen. Reachtrucks of tegenwicht heftrucks worden gebruikt om pallets te verplaatsen en op te slaan in de verschillende stellingblokken en op verschillende hoogtes.

Orderverzamel- en verpakkingsapparatuur

Orderpickers gebruiken een magazijnuitrusting om het aantal verplaatsingen dat ze moeten overbruggen te verminderen, zodat de bestellingen op een efficiëntere manier kunnen worden klaargezet. Eén van de meest gebruikte magazijnuitrustingen is de orderpicktruck, een handmatig apparaat dat het orderpicken vanaf pallets versnelt. Over het algemeen gebruikt de operator bij de orderpicking vanuit magazijnbakken een orderpickkar waarop de producten voor verschillende bestellingen worden verzameld.

In deze logistieke fase worden de magazijnmedewerkers ondersteund door hulpmiddelen die de kans op vergissingen bij het orderpicken verkleinen. Een goed voorbeeld is voice picking, een methode waarbij de magazijnmedewerkers zijn uitgerust met een microfoon en headset waarmee ze kunnen communiceren met de beheersoftware en de instructies kunnen opvolgen om de orders te verwerken.

Aan de andere kant bevatten werkstations apparatuur voor het verpakken van de bestellingen, zoals weegschalen, gespecialiseerde verpakkingsmachines en een verstelbare, ergonomische werktafel. Indien nodig kan het werkstation ook op het WMS worden aangesloten via een computer.

Magazijnuitrusting voor automatische warehouses

Eén van de populairste manieren om de goederenstromen in het magazijn te versnellen en de prestaties te verbeteren is het automatiseren van enkele of alle opslagwerkzaamheden. Het warehouse kan worden uitgerust met automatische apparatuur voor goederenafhandeling zoals bijvoorbeeld magazijnkranen. Er zijn verschillende soorten magazijnkranen zoals bijvoorbeeld de tridirectionele magazijnkraan, of de kraan met één of twee masten, die kunnen worden aangepast aan de behoeften van de klant. Deze machines maken het mogelijk om goederen te groeperen en verhogen de productiviteit dankzij de snelheid waarmee ze gecombineerde werkcycli uitvoeren.

Bij goederen die worden opgeslagen in magazijnbakken of op trays kan de Miniload worden ingezet, een robot die het laden en lossen van laadeenheden uit de magazijnstellingen bespoedigt.

Het in- en uitslaan van laadeenheden is niet de enige activiteit die geautomatiseerd kan worden: automatische transportsystemen, zoals transport- of rollenbanen voor pallets of magazijnbakken kunnen ook geïnstalleerd worden om de goederenstromen door het magazijn te bevorderen. Deze categorie omvat het elektrische monorailsysteem voor pallets, een automatisch transportsysteem dat bestaat uit pendelwagens die voortbewegen over een geëlektrificeerde rails en zo een gesloten circuit vormen.

Er zijn ook andere automatische transportsystemen op de markt zoals Automatisch Geleide Voertuigen (AGV's) of Autonome Mobiele Robots (AMR's), die gebruik maken van technologieën zoals machinaal leren oftewel machine learning om laadeenheden door het magazijn te verplaatsen.

Een magazijnkraan is een automatisch apparaat voor goederenafhandeling dat het in- en uitslaan van laadeenheden met goederen versnelt
Een magazijnkraan is een automatische machine die het in- en uitslaan van laadeenheden met goederen bespoedigt

Veiligheidssystemen voor magazijnen

Magazijnen moeten uitgerust zijn met veiligheidssystemen om de veiligheid van de magazijnmedewerkers, de goederen en de transport- en opslagapparatuur te waarborgen. Het is dan ook een goed idee om de bewegwijzeringsapparatuur in het magazijn onder de aandacht te brengen zodat de belangrijkste risico's worden voorkomen: van vloermarkeringen tot lichtsignaleringen en belastingborden.

Om de veiligheid van de magazijnmedewerkers te waarborgen is het van essentieel belang om ze te voorzien van Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), overeenkomstig de regelgeving van het betreffende land. Indien nodig moeten er bovendien veiligheidshekwerken, staanderbeschermers of doorvalbeveiligingen worden aangebracht.

Veiligheidshekwerken zijn essentieel voor de veiligheid van de magazijnmedewerkers in automatische magazijnen
Veiligheidshekwerken zijn essentieel voor de veiligheid van de magazijnmedewerkers in automatische magazijnen

Welke magazijnuitrusting is noodzakelijk?

Er is een groot assortiment aan magazijnuitrustingen verkrijgbaar die aan de behoeften van elk bedrijf kunnen worden aangepast. Factoren zoals de beschikbare opslagruimte, de opslagvoorwaarden of de laadeenheid bepalen het type magazijnuitrusting of apparaat dat nodig is.

Elk type magazijnstelling, vorkheftruck of automatisch apparaat vervult een specifieke logistieke functie. Alle apparatuur bij elkaar verbetert de productiviteit en efficiëntie van een magazijn.

Wenst u de prestaties van uw installatie te optimaliseren met handmatige of automatische opslagapparatuur, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Mecalux adviseert haar klanten al meer dan 50 jaar bij hun keuze voor intralogistieke oplossingen en helpt hen bij het selecteren van de beste apparatuur voor hun faciliteiten.

 

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: