Bij tight flow logistiek gaat het erom de goederen op het juiste moment te ontvangen

Tight flow logistiek

11 apr 2023

Tight flow logistiek is een logistieke strategie die erop gericht is goederen precies op het moment van verzending of van verwerking in de productielijnen, te leveren. Tight flow logistiek is nauw verbonden met de "just-in-time"-methode en het concept "lean logistics". Deze manier van logistieke planning vereist een perfecte synchronisatie tussen alle schakels van de toeleveringsketen, zodat het product aankomt onder de met de eindklant overeengekomen voorwaarden.

In dit artikel wordt het begrip tight flow logistiek toegelicht en de belangrijkste kenmerken ervan besproken. Daarnaast worden de instrumenten voor de implementatie ervan in een magazijn uiteengezet.

Wat is tight flow logistiek?

Het begrip tight flow logistiek verwijst naar de ontvangst van goederen in het magazijn of bij de productielijn, op het moment dat deze nodig zijn. Deze producten hebben meestal een naderende verval- of verzenddatum, waardoor de distributie- en verkoopfase in korte tijd, dat wil zeggen in enkele uren of dagen, afgerond moeten worden.

Zodra de goederen bij de laadperrons zijn ontvangen, worden deze tijdelijk opgeslagen in een buffer- of doorvoerzone, waar ze vervolgens snel worden gegroepeerd en geordend. Ze kunnen ook naar een productielijn worden doorgestuurd. In dit geval ontvangen de operators alleen de goederen die nodig zijn om de productie-opdracht te voltooien, waardoor de extra kosten voor de opslag van niet benodigde goederen wegvallen.

In de productie is de tight flow logistiek kenmerkend voor bedrijven die de "just-in-time" filosofie (JIT) hanteren. Dit systeem ontstond eind jaren veertig in Japan en was oorspronkelijk bedoeld als productiemethode voor de automobielindustrie met als doel de omvang van de voorraden te verminderen. Bij de JIT-methode wordt de productie gebaseerd op de reële vraag, waardoor leveranciers van onderdelen of grondstoffen in staat moeten zijn om hun goederen zo snel mogelijk te leveren, om onderbrekingen in de productie te voorkomen.

Het begrip JIT krijgt de betekenis van tight flow logistiek wanneer het gebruikt wordt vanuit het oogpunt van grootschalige distributie, met name in de levensmiddelen- en de supermarktsector. Buffermagazijnen van een supermarktketen bijvoorbeeld, ontvangen goederen van hun leveranciers op zodanige wijze dat ze binnen enkele uren kunnen worden gegroepeerd en verzonden naar de verschillende supermarkten waar ze meteen in de verkoop gaan. De onderlinge afstemming van alle leveranciers en vervoerders moet perfect zijn, zodat geen producten worden gemist of zendingen vertraging oplopen tijdens het consolidatie- en verzendingsproces.

Afstemming tussen de verschillende schakels van de toeleveringsketen is van fundamenteel belang voor tight flow logistiek
De coördinatie tussen de verschillende schakels van de toeleveringsketen is fundamenteel bij tight flow logistiek

Sleutels voor tight flow logistiek

Tight flow logistiek vereist een optimale samenwerking in de toeleveringsketen, zodat producten op het juiste moment worden geleverd. De voornaamste sleutels tot een succesvolle uitvoering van deze strategie:

  • Nauwkeurige voorspellingen van de vraag: de onderneming moet de verkoopprognoses kennen om aan de vraag te kunnen voldoen zonder voorraadoverschotten te creëren.
  • Delen van informatie: de toepassing van tight flow logistiek is alleen mogelijk als de informatie in de hele toeleveringsketen gesynchroniseerd wordt, met name tussen de leveranciers en de logistieke dienstverleners die betrokken zijn bij de productie en distributie van het artikel.
  • Vastgestelde leveringstermijnen: bestellingen en verzendingen moeten nauwgezet worden uitgevoerd. Zij moeten aangeven wanneer goederen worden verzonden en waar naartoe, zodat de verschillende partijen in de toeleveringsketen of supply-chain ontvangstbewijzen kunnen opstellen, en de doorvoer van de voorraden in het magazijn kunnen versnellen.
  • Interne afstemming: alle afdelingen van de onderneming - administratie, inkoop, logistiek, inclusief de directie - moeten perfect op elkaar zijn afgestemd om ondoelmatigheden in de magazijnwerkzaamheden te voorkomen.

De verschillen tussen tight flow logistiek en «cross docking»

Tight flow logistiek en cross docking worden vaak gezien als identieke concepten. Het cross docking-concept is één van de oplossingen, die magazijnen met tight flow logistiek toepassen, voor de ontvangst en verzending van goederen, zonder deze op te slaan.

Methoden zoals cross docking garanderen juist een efficiënte tight flow logistiek zonder extra opslagkosten: de binnengekomen goederen worden tijdelijk in een bufferzone in het magazijn opgeslagen en van daaruit naar een ander magazijn, een distributiecentrum of een retouren centrum verzonden, of naar de eindverbruiker.

Dit is bijvoorbeeld het geval in het magazijn van Ypê, een Braziliaans bedrijf dat toonaangevend is in de productie en distributie van huishoudelijke schoonmaakproducten. De nieuwe automatische faciliteiten van het bedrijf, beschikken over een zone bij de laadperrons die gebruikt wordt voor cross docking-activiteiten. In deze zone, uitgerust met doorrolstellingen, worden consumentenartikelen ondergebracht die niet in het automatische magazijn worden opgeslagen omdat ze onmiddellijk worden verzonden. De Warehouse Management Software Easy WMS, coördineert alle werkzaamheden in het magazijn, beheert de voorraden en de inkomende en uitgaande goederen.

Tight flow logistiek kan steunen op methoden zoals kanban of lean manufacturing om de ontvangst van producten te regelen
Tight flow logistiek kan steunen op methoden zoals kanban of lean manufacturing om de ontvangst van producten te regelen

Hoe kunt u tight flow logistiek implementeren?

Er bestaan verschillende methoden om tight flow logistiek in een magazijn of productiecentrum toe te passen. Zoals hierboven vermeld, is cross docking een uitstekende oplossing: de ontvangst van goederen wordt gepland op het tijdstip waarop deze moeten worden verzonden. Hierdoor hoeven er geen goederen te worden opgeslagen, waardoor de investeringen in opslagsystemen worden beperkt en de kosten in termen van ruimte en mankracht lager uitvallen.

Om deze strategieën met succes uit te voeren, moet de logistiek worden gedigitaliseerd met behulp van Warehouse Management Software die complexe werkzaamheden automatiseert, zoals de toewijzing van de opslaglocaties in de verschillende zones, het bepalen van de looproutes voor orderpicking of het klaarzetten van bestellingen door magazijnmedewerkers. Software zoals Easy WMS van Mecalux garandeert de logistiek manager een volledig en actueel zicht op de bestellingen, de levering van grondstoffen aan de productielijnen of het beheer van de retourlogistiek voor de e-commerce.

Easy WMS biedt geavanceerde functionaliteiten om de tight flow logistiek voor de goederen, aan te passen aan willekeurig welk type bedrijf, ongeacht de sector:

  • CAPM (Computer Aided Production Management) voor productiebeheer: deze module synchroniseert de bufferzone voor de productie met de bufferzone voor de bevoorrading, waar de nodige grondstoffen tijdelijk worden opgeslagen, en geeft de magazijnmedewerkers via de RFID-reader aan, wanneer de grondstoffen moeten worden aangeleverd en aan welke productielijn. Deze module zorgt voor de tight flow logistiek van de goederen, van het magazijn naar de productiezone, voorkomt fouten bij handmatige werkzaamheden en optimaliseert de looproutes van de magazijnmedewerkers.
  • Store Fulfillment: deze geavanceerde functionaliteit is speciaal ontworpen voor de detailhandel en verdeelt de voorraad tussen het distributiecentrum, het hoofdmagazijn en de verschillende fysieke winkels op basis van de klantvraag.
  • Supply Chain Analytics deze toepassing verzamelt informatie over alle processen in het magazijn. De logistiek manager heeft dus volledig inzicht in de resultaten van alle activiteiten.
De implementatie van Warehouse Management Software is essentieel voor een succesvolle tight flow logistiek
De implementatie van een Warehouse Management Software is essentieel voor een succesvolle tight flow logistiek

Tight flow logistiek: doorlopende inkomende en uitgaande goederenstromen

Tight flow logistiek zorgt voor een constante aanvoer naar de verkooppunten en de productielijnen, waarbij slechts beperkte opslag nodig is. Deze methode verlaagt de operationele kosten door de ruimte optimaal te benutten, en het risico van voorraden met een verlopen vervaldatum in het magazijn te beperken.

Tight flow logistiek vereist echter een volledige afstemming van de gehele toeleveringsketen, en daarom is het van essentieel belang de processen te digitaliseren om elke kans op vergissingen uit te sluiten. Als u geïnteresseerd bent in tight flow logistiek, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Easy WMS is de ideale oplossing voor het optimaliseren van het magazijn en maakt een efficiënte tight flow logistiek mogelijk.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: