Elastic logistics is het vermogen van het magazijn om zich aan te passen aan veranderingen in de vraag

Elastic logistics: flexibiliteit voor de toeleveringsketen

09 aug 2022

Elastic logistics is het vermogen om soepel en flexibel in te spelen op de veranderende eisen van de Supply Chain 4.0. Dankzij de nieuwe communicatiekanalen met klanten en de onstabiele productievraag willen bedrijven hun logistiek flexibeler te maken en zich aan deze veranderende behoeften aan passen om concurrerntiëler te zijn.

Logistiek 4.0 heeft niet alleen tot de consolidatie van meerdere technologieën in het magazijn geleid, maar ook tot nieuwe consumententrends. Naast uitdagingen zoals het beheer van de last mile in de logistiek is er de noodzaak om zich aan te passen aan een meer wendbare en flexibele toeleveringsketen.

In dit artikel analyseren wij het concept elastic logistics en bekijken we waarom steeds meer bedrijven hun vertrouwen stellen in oplossingen die hun logistiek flexibeler maken. Dit omvat uitbesteding aan een externe partij via third party logistics (3PL) of het invoeren van big data in het magazijn.

Wat bedoelen we met "elastic logistics"?

Elastic logistics verwijst naar de trend binnen ondernemingen om de voorraad in een magazijn uit te breiden of te beperken afhankelijk van het aantal orders of de productie op de lijnen. Elastic logistics maakt het dus mogelijk om de magazijnactiviteiten en -middelen op of af te schalen zodat zij efficiënt kunnen inspelen op de piekvraag en niet buitensporig duur tijdens tijden met minder orders.

Het magazijn moet de juiste materialen en producten bevatten om aan de werkelijke vraag te voldoen. Voorraadoverschotten kunnen leiden tot ernstige kostenoverschrijdingen in de logistiek van het bedrijf, wat op lange termijn slecht is voor het rendement. Een onderschatting van de vereiste voorraadbehoefte daarentegen kan leiden tot voorraadtekorten die de logistieke strategie van het bedrijf kunnen doen ontsporen.

De logistiek manager moet toegang hebben tot alle informatie die in het magazijn wordt gegenereerd om samen met de commerciële afdeling toekomstige vraagscenario's te analyseren en te voorspellen. In die zin is de invoering van software zoals een warehouse management systeem (WMS) of een MES cruciaal voor de logistiek manager om over voldoende gegevens te beschikken en de juiste beslissing te kunnen nemen.

Elastic logistics is een trend die we in alle economische sectoren vaker zien, vooral in de detailhandel, waar schommelingen in de vraag heel gewoon zijn. Maar we zien het ook elders. Onlineverkopers zijn ook gedwongen hun logistiek flexibeler te maken om in te spelen op onverwachte groei. In dat geval gaan veel bedrijven op zoek naar lokale of regionale logistieke partners en laten ze hun magazijnactiviteiten over aan een logistiek operator.

De invoering van een WMS maakt het mogelijk aan elastic logistics te doen
De invoering van een WMS maakt het mogelijk aan elastic logistics te doen

Hoe elastic logistics implementeren: 4 belangrijke trends

Elastic logistics maakt het mogelijk om onder andere de productielijnen, de ontvangstruimte of het verzendingsproces aan te passen aan de actuele vraag naar producten zonder de toekomst van het magazijn in gevaar te brengen of de exploitatiekosten te verhogen. Hoe? 4 elementen zijn hierbij belangrijk:

  • Big data en digitale systemen: informatie is essentieel om tot elastic logistics te komen. Een Warehouse Management Systeem kan alle gegevens die het magazijn produceert, analyseren om inefficiënties, verbruikstrends en zelfs optimale voorraadniveaus voor elke locatie vast te stellen.
  • Procesautomatisering: een flexibel magazijn vereist schaalbare opslagsystemen die kunnen worden aangepast aan het volume van de in- en uitvoer op een bepaald moment. Geautomatiseerde oplossingen zoals magazijnkranen voor pallets of pickingstations garanderen een maximale productiviteit bij elke bewerking.
  • Uitbestede logistiek: door de fluctuerende vraag naar producten en nieuwe uitdagingen bij het verzenden en leveren van bestellingen kloppen steeds meer bedrijven aan bij logistieke ondernemingen. Deze beschikken over de nodige kennis, ervaring, opslagsystemen en digitale programma's die een volledige zichtbaarheid van de voorraad en maximale flexibiliteit garanderen in alle logistieke stadia van het product.
  • Just-in-time in het magazijn: de nieuwe omni-channel verkoopmodellen vereisen een zo laag mogelijke voorraad in het magazijn om efficiënt te zijn. Door logistieke methoden te gebruiken zoals just-in-time of lean manufacturing verkrijgt men elastic logistics die zich kan aanpassen aan de vraagprognoses voor een product.
Het magazijn geheel of gedeeltelijk automatiseren zorgt voor een grotere schaalbaarheid van de logistieke operaties
Het magazijn geheel of gedeeltelijk automatiseren zorgt voor een grotere schaalbaarheid van de logistieke operaties

Kortom, elastische logistiek gebruikt deze trends om alle magazijnprocessen efficiënter te maken, van de ontvangst en opslag van goederen tot de voorbereiding en verzending van producten naar het productiecentrum, het distributiecentrum of de eindklant.

Elastic logistics: voordelen (en enkele nadelen)

Elastic logistics is de perfecte oplossing voor omgevingen die voortdurend veranderen, zoals Supply Chain 4.0. Laten we de belangrijkste voordelen van elastic logistics oplijsten:

  • Geen extra kosten voor opslag: de Warehouse Management systemen voorspellen de optimale voorraadniveaus op elke locatie. Deze berekening is gebaseerd op de verkoopgeschiedenis en groeiverwachtingen, samen met de veiligheidsvoorraad en voorkomt voorraadoverschotten of -tekorten in het magazijn.
  • Efficiënt beheer van nieuwe bestellingen: methoden zoals just-in-time garanderen maximale prestaties bij de picking en verzending van producten.
  • Wendbaarheid en flexibiliteit van de magazijnactiviteiten: de integratie van geautomatiseerde elementen en een WMS zorgt voor de schaalbaarheid van het magazijn. Deze opslag- en beheersystemen maken veranderingen in de vraag naar SKU's mogelijk zonder de logistieke planning te verstoren.
  • Productcontrole en -traceerbaarheid: een Warehouse Management Systeem (WMS) houdt de voorraad voortdurend in de gaten. Dit is van cruciaal belang wanneer de logistiek wordt uitbesteed. De onderneming wil immers zicht hebben op alle activiteiten die plaatsvinden in het magazijn van de logistieke onderaannemer.

Nieuwe consumententrends, zoals seizoensgebonden producten of retourlogistiek, hebben echter geleid tot disruptie in de logistieke planning. Dit kan slecht nieuws zijn voor erg starre organisaties. E-commerce heeft plaats geruimd voor nieuwe bedrijfsmodellen zoals dropshipping, waarbij de klant een bestelling plaatst bij een magazijn waarbij het product niet in het magazijn is opgeslagen. Dit illustreert opnieuw waarom elasticiteit, buigzaamheid en flexibiliteit van het grootste belang zijn in logistiek 4.0.

Bedrijven vertrouwen op logistieke partners om hun logistiek flexibeler te maken
Bedrijven vertrouwen op logistieke partners om hun logistiek flexibeler te maken

Ten dienste van een efficiënte toeleveringsketen

Het concept van elastic logistics is ontstaan om de arbeids- en opslagkosten binnen bedrijven te drukken. Omnichannel vereist concurrerende prijzen, gratis retourzendingen en onmiddellijke levering. Dat is enkel mogelijk met een efficiënte logistiek en een gecoördineerde toeleveringsketen.

Daarom kiezen bedrijven vaak voor magazijnbeheersystemen waarmee ze kunnen synchroniseren met andere schakels in de toeleveringsketen. Het doel? Een flexibele en efficiënte logistieke dienst aanbieden.

Bij Mecalux beschikken we over een breed portfolio aan oplossingen om uw magazijnlogistiek flexibeler te maken en aan te passen aan veranderende tijden. Vraag ons hoe uw logistiek eruit moet zien om het maximale uit uw magazijn te halen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: